+31 (0)3 13 45 08 57

De vrees voor koud bellen

De vrees voor koud bellen

12:19 02 juni in Blog
4 Reacties

‘Van uitstel komt afstel’: het is een cliché, maar oh zo waar. Bij koude acquisitie is het in ieder geval vaak van toepassing. Het zogeheten ‘Ma-di-wo-do-syndroom’ komt bij veel verkopers om de hoek kijken. Heel normaal, want niemand houdt van afwijzing. En dat is nu eenmaal waar je met koud bellen geregeld mee te maken krijgt.

Excuses
Ik zie het Ma-di-wo-do-syndroom vaak bij verkopers, iedere dag is er wel een excuus om niet te hoeven bellen. Maandagochtend: wie zit er nu op maandag op een telefonische verkoper te wachten? Dinsdag: mail en offertes hebben prioriteit. Eerst maar eens afwerken voordat er gebeld kan worden. Woensdag: vergaderingen en administratie eisen de aandacht op. Donderdag: ook vandaag zijn er weer tientallen dingen belangrijker dan bellen. Vrijdag: iedereen is toch vrij, laat ik maar wachten tot maandag.

Energieboost
Helaas is dit uitstelgedrag weinig productief. De oorzaak ligt in de angst voor afwijzing die gepaard gaat met koud bellen. Een goede methode die helpt tegen angst is confrontatie. Durf gewoon op maandagochtend die telefoon te pakken. Krijgt u toch een afwijzing? Of misschien wel meer? Dat hoort er nu eenmaal bij. Het gevoel dat u nuttig bezig bent geweest, is veel meer waard. Het geeft een energieboost en u zult beter leren omgaan met afwijzingen. Dat maakt u uiteindelijk een betere verkoper, die zijn weken productief benut!

Fred Milius

Fred Milius

milius@mtctraining.nl
4 Reacties
 • Rick 09:28h, 03 juni Beantwoorden

  Goed stuk! Zeker ook waarheid, belangrijk om niet in die valkuil te lopen als je succes wilt hebben

 • Stefan 14:45h, 05 juni Beantwoorden

  Ja en nee heel hangt er helemaal van af wie je gaat bellen, Dinsdag is de beste dag om een mail te sturen naar bedrijven en donderdag de beste dag om ze na te bellen.

  Maandag kan een hele vervelende dag zijn maar hoeft dat niet te zijn, ook is het een van belang om je tijd goed te gebruiken wat ik vaak doe gebruik ik de maandag om informatie verzamelen zo als bijvoorbeeld Naam van de gene die ik zoek email adres opvragen en een beetjes uit doctoren bij de poortwachter zijn ze der mee bezig of juist niet.

  Zo kan je altijd wel gebruik maken van iedere dag dat je belt om informatie in te winnen zo dat wanneer je wel iemand spreekt die je spreken wilt voorkennis hebt wat weer in je voordeel werkt.

 • Fred Milius 14:59h, 05 juni Beantwoorden

  Dag Stefan,

  Bedankt voor je reactie en leuk dat je meedenkt. Nog leuker is dat je voor jezelf al een oplossing hebt gevonden.
  Gaat het ook goed met daadwerkelijke afspraken / afsluitingen?

 • Kees Koops 09:40h, 24 december Beantwoorden

  Ja,helemaal waar.

Plaats een reactie