+31 (0)3 13 45 08 57

Ga gerust op vakantie

Ga gerust op vakantie

15:58 08 juli in Blog
14 Reacties

Vakantiechecklist voor ondernemers

Als ondernemer wil je ook graag onbezorgd op vakantie. Als je je werknemers goed instrueert en je netwerk tijdig op de hoogte stelt van jouw afwezigheid, is dat mogelijk. Hierbij een aantal praktische tips.

Afronding werkzaamheden
Om gerust op vakantie te gaan, is het verstandig om je werkzaamheden geleidelijk af te bouwen. Plan de laatste dagen voor je afwezigheid geen (belangrijke) afspraken meer in je agenda en plan een  overbruggingsdag in zodat je rustig de tijd hebt om lopende zaken af te ronden.

Werk vooruit 
Werk ruim vooruit zodat je niet in de laatste week een ellenlange to-do list moet afwerken. Kijk hierbij ook vooruit naar de eerste week na je vakantie.

Goede overdracht
Je werknemers kunnen beter iets teveel weten dan te weinig. Spreek ook duidelijk af wie welke taken van jou overneemt, zodat daar geen verwarring over ontstaat. Maak bijvoorbeeld een Excel-document waarin je per persoon taken toewijst. Belangrijke informatie of documenten die horen bij belangrijke lopende zaken kun je online opslaan. Zo kun je elk moment bij belangrijke informatie.

Zorg ervoor (of laat verzorgen) dat alle autorisaties voor systemen centraal bekend zijn en sleutels beschikbaar. Niets is zo vervelend om te moeten zoeken naar sleutels en paswoorden.

Liquiditeitsplanning
Wat moet je tijdens de vakantie betalen en wat krijg je binnen? Verstuur ruim van tevoren je facturen. Zorg ervoor dat alle financiële zaken zijn afgehandeld. Het voordeel van internetbankieren is dat je ook betaalopdrachten vooraf in kunt stellen. Neem desnoods de benodigdheden mee om te kunnen internetbankieren, zodat je op vakantie financiële spoedgevallen kunt afhandelen.

Bereikbaarheid
Maak afspraken over wat spoedgevallen zijn en hoe je werknemers daarover contact met je opnemen. Spreek bijvoorbeeld af dat je een telefoontje of sms krijgt bij hoge prioriteit en een mail bij lage prioriteit. Als je tijdens je vakantie niet bereikbaar wilt zijn, zorg dan dat het duidelijk is wie spoedgevallen behandelt.

Zorg voor een goede doorschakeling van telefoons, zodat niet de gehele vakantieperiode overal verlaten telefoons staan te rinkelen

Afwezigheid
Stel je netwerk op de hoogte van jouw afwezigheid. Stuur klanten en collega’s een mail voordat je weggaat met informatie over wie je taken tijdelijk waarneemt. Stel ook een out of office reply in. Outlook en g-mail bieden hiervoor standaard faciliteiten. Ook in een voicemailboodschap kun je laten weten dat je afwezig bent. Zo weten mensen die telefonisch contact zoeken ook waar ze aan toe zijn. Om te voorkomen dat je mailbox bij terugkomst uit zijn voegen barst, kun je nieuwsbrieven en standaardmailings wellicht tijdelijk stopzetten.

Inspiratie
Gebruik je vakantie om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. Die paar weken zonder werk is een goed moment om bij te tanken. Neem een paar goede boeken mee en rust lekker uit, dan komt de inspiratie vanzelf.

Weer aan het werk
Na de vakantie wacht er ongetwijfeld een stapel post, een berg ongelezen e-mails en een lijstje terugbelverzoeken. Misschien handig om een extra (overbruggingsdag) in te stellen vóór dit auto reply bericht, om te voorkomen dat je al snel weer aan vakantie toe bent. Evalueer ook met je personeel hoe het gegaan is in je afwezigheid, en wat er voor een volgende keer nog beter geregeld zou kunnen worden.

Jouw rol is belangrijk
Als jij achter de punten op deze checklist staat en dit ook in je gedrag laat terug zien, gaan ook je medewerkers er serieuzer mee aan de slag. Je zult merken dat je bedrijf tijdens vakanties veel soepeler doorloopt en een professionele, betrouwbare indruk achterlaat bij je klanten en leveranciers.

Na de vakantie staan wij ook weer voor je klaar met onze trainingen, coaching en bedrijfsadviezen.  Jouw succes begint immers met een goed  gesprek met Milius Training & Consultancy.
Wil je nu alvast beginnen? Maak dan vast een keus uit ons online aanbod trainingen & workshops
Fijne vakantie!

Fred Milius

Fred Milius

milius@mtctraining.nl
14 Reacties

Plaats een reactie