+31 (0)3 13 45 08 57

Leuker en effectiever netwerken

Leuker en effectiever netwerken

11:01 13 oktober in Blog
13.212 Reacties

De één is er beter in dan de ander: netwerken. Maar zoals voor veel vaardigheden geldt: ook netwerken valt te leren. In dit blog wil ik de nadruk leggen op een heel belangrijk aspect van netwerken, namelijk het geven van complimenten. Geven is namelijk belangrijker dan nemen en netwerken wordt een stuk krachtiger als mensen elkaar complimenteren. Het zorgt voor energie en verbinding.

Complimenten geven
Vindt u het moeilijk om complimenten te geven? Dat is begrijpelijk. Onderstaande tips zullen het een stuk makkelijker voor u maken. Wie deze tips op een goede manier toepast, zal merken dat het netwerken een stuk prettiger en effectiever wordt.

Tip 1: Oprecht zijn
Verzin niet zomaar een compliment, u wilt de ander niet voor de gek houden. Een compliment werkt alleen als het oprecht is.

Tip2: Geen vergelijkingen
Vermijd vergelijkende woorden als ‘beter’, ‘meer’, et cetera. Deze complimenten zijn minder realistisch en kunnen overdreven overkomen, wat niet het gewenste effect heeft op uw gesprekspartner.

Tip 3: Compliment omdraaien
U kunt een compliment omdraaien, bijvoorbeeld door aan te geven wat voor effect een persoon of zijn product/dienst op u heeft gehad. Bijvoorbeeld ‘De benadering op uw website gaf mij een prettig gevoel’.

Tip 4: Specifiek zijn
Oplettend zijn is belangrijk, want daardoor vallen specifieke zaken u op. Hierdoor kunt u een bepaalde zaak zeer specifiek beschrijven, wat aangeeft dat u echt aandacht heeft voor uw gesprekspartner.

Tip 5: Hetzelfde niveau
Deze tip kunt u letterlijk nemen: zorg ervoor dat u op hetzelfde niveau staat of zit als uw gesprekspartner. Als u zich op dezelfde hoogte bevindt, komt het compliment pas echt goed over.

Veel plezier met complimenteren!

Fred Milius

Fred Milius

milius@mtctraining.nl
13.212 Reacties